0637696101

06-37696101

info@praktijknefesh.nl

info@praktijknefesh.nl

Openingstijden

woe-vrij

6 thema’s rond narcisme, thema: eigenwaarde

Weet je nog dat ik met je 6 Thema’s wil bespreken waar narcisme (of narcistisch gedrag) een rol heeft gespeeld? Het vorige thema ging over twijfel en onzekerheid. Over hoe (onrustig) het voelt. Dat je er gek van kan worden. Maar vooral ook dat je het mag gaan herkennen als zijnde niet van jouzelf, maar als gevolg van de uitwerking van narcisme op jou.

In deze nieuwsbrief het tweede thema. Eigenwaarde. Dát klinkt simpel. Alsof het te koop is in de winkel. “You’re worth it”, zeggen diverse verzorgingsproducten. Tja, en hoe doen sommigen dat toch? Zoveel eigenwaarde uitstralen. Zo zeker van zichzelf zijn. Er staan! En alle dingen gewoon maar even doen, terwijl jij uitgeput op de bank jezelf afkraakt omdat het allemaal niet klaar en goed is …

In hoeverre …

🎈 In hoeverre voel jij je verantwoordelijk? Voor de zorg van de kinderen. Het huishouden. Je werk. De buurt. De sfeer in een groep of thuis. Of het lijden van dieren of het onrecht in de wereld?
🎈 In hoeverre heb jij last van schuldgevoel? Een onbestemd gevoel in je buik? Niet eens goed wetend waarom?
🎈 In hoeverre ben je negatief over jezelf? In hoeverre vind je jezelf te klein, te dik, te onkundig, saai, lelijk, overgevoelig, gek, anders?
🎈 In hoeverre ben jij perfectionistisch? Over je eigen kunnen? Over je uiterlijk, over je werk? Over je huishouden?
🎈 In hoeverre kan jij je grenzen voelen en bewaken? Laat staan aangeven?

Rondom dit thema Eigenwaarde cirkelen als het ware een aantal kenmerken waarin je je kan herkennen als je slachtoffer bent van narcistisch gedrag. Deze (en meer) kenmerken komen aan bod in de online cursus “Weer in verbinding met je Zelf”.
Achter deze kenmerken kun jij jezelf, je ware zelf, flink verstoppen. En terwijl onze aandacht uitgaat naar deze kenmerken, of beter: onze energie verdoen aan deze kenmerken, blijven of drijven we steeds van ons (ware) zelf vandaan…

Ja, maar hoe krijg ik nu meer eigenwaarde? Het wordt zo alleen nog maar moeilijker en erger, want ik herken me er (teveel) in …

Voor nu: Raak niet ontmoedigt. Maar neem de volgende stap: STOP. Nu. Per direct. Met het vergelijken van jezelf met een ander, wie dan ook. Van jou is er maar een. En dat ben jij. (En geef jezelf oprecht de tijd, je dat te beseffen).

Aanbevolen artikelen