0637696101

06-37696101

info@praktijknefesh.nl

info@praktijknefesh.nl

Openingstijden

woe-vrij

In de ontmoetingen in mijn praktijk (maar ook bij mezelf!) kwam ik grofweg 6 thema’s tegen bij vrouwen, en zeker ook mannen, waar narcisme (narcistisch gedrag) een rol heeft gespeeld.

Door deze thema’s te herkennen, ontdek je voor jezelf dat veel van jouw denken en voelen, veel van je gedrag te maken heeft met de gevolgen van narcistisch gedrag, en dus niet omdat jij nu eenmaal zo bent. (niet oke, te gevoelig, niet goed genoeg, anders).
Want in jouw beleving kan je ervaren dat het een grote warboel is, een diffuse energie waarvan je het verschil niet weet tussen jezelf en de ander.
En het is o zo belangrijk dat je onderscheid leert maken tussen wie je denkt te moeten zijn en wie je werkelijk bent! 

Een eerste thema, voor jezelf om te beginnen met herkennen is: twijfel en onzekerheid. 

Misschien weet je het van jezelf, misschien vanwege de geergerde blikken van je partner: je kan geen keuzes maken. Niet in het restaurant of de kleur van je sokken. Maar ook niet over de opleiding of de koop van een huis. Keuzes maken roepen gevoelens van onrust op. Of juist een vlaag (of windstorm) paniek. Keuzes maken zorgt ervoor dat je je het liefst terugtrekt in een hoekje waar je niet gezien wordt en waar je niet hoeft te kiezen. Keuzes maken voelt zwaar. En soms voelt het zelfs gevaarlijk.

Keuzes maken roept een en al onzekerheid op. Hoe komt het met de planning? Gaat die afspraak wel door? Vind ze het wel leuk om af te spreken? Heb ik me wel duidelijk gemaakt?  Heb ik het misschien verkeerd gezegd en reageert ze daarom niet meer? Zou iemand eigenlijk wel met mij willen zijn? Ik ga het vast niet op tijd redden? Ik ben ook al helemaal niet zo gevoelig als anderen zeggen te zijn, waarom zijn anderen zo zeker van zichzelf?

Ik heb toch daar mijn sleutels neergelegd? Of was het toch daar? Ja? Vind je deze broek me echt goed staan? Ik hoor een beetje twijfel in je stem, volgens mij meen je het niet.
…..
om gek van te worden, toch? Dus ga je (’s nachts) piekeren en in je hoofd zitten.

Voor nu: verzin geen oplossing en mep jezelf vooral niet om je hoofd dat je dit doet! Maar (h)erken het als gevolg van narcistisch gedrag in jouw leven, niet als van jezelf!  

Tip: cardamom. Wist je dat cardamom een etherische olie is die je helpt als je in die ‘roes’ zit waar je niet kan beslissen?
Inhaleer of smeer de cardamom en merk hoe het je rustig maakt in je hoofd, zodat je weer helder kan denken.

 

Aanbevolen artikelen