0637696101

06-37696101

info@praktijknefesh.nl

info@praktijknefesh.nl

Openingstijden

woe-vrij

Thema 3: Moeite met ontspannen en voelen.

Moeite met ontspannen: De ik-sta-altijd-klaar en paraat modus.

Ken je dat? Altijd ‘aan’ staan? Altijd bezig zijn. Altijd afgeleid. Er is altijd wel een taak, een verantwoordelijkheid of iets wat belangrijk lijkt dat je afleidt van de vermoeidheid en het verlangen naar ontspanning. Lichamelijk en geestelijk. Maar zeker ook emotioneel.

Je bent moe van het eeuwige gevecht en de overleving-stand of gevechtsstaat die altijd aan staat. Zelfs in je slaap.

Je verwacht elk moment weer een nieuw drama of een klap of iets nieuws op je bordje. Er zal elk moment wel weer iets groots van je verwacht worden. (vaak verwacht je dat van jezelf). Overgaan naar de rust- en ontspan stand, is eigenlijk onbegonnen werk. Of je wordt er al moedeloos van als je eraan denkt.

Hoe graag zou jij willen kunnen ontspannen?

Oefening. 
Maak een lijst met wat je ontspant. Neem hier gerust een week de tijd voor, zodat je in deze week kan kijken wat je voor die dag hebt gedaan dat je als ontspannen hebt ervaren. Geef eventueel per ontspannende activiteit een cijfer van 0 – 10 van de mate of diepte van ontspanning.

Maak aan het einde van de lijst (of de week) een top 3. En maak die top 3 niet met je hoofd. Maar ervaar, waar je de meeste ontspanning hebt ervaren.

Moeite met lichamelijk voelen.
Herken je in jezelf dat je de neiging hebt om in situaties de dingen te willen verklaren? Of om rationeel op iets te reageren? Of juist om dingen te labelen en in hokjes te plaatsen. Om te oordelen. Of juist om dicht te slaan of zelfs te dissocieren.
In alle gevallen distantieer je je er dusdanig van de situatie dat je er niet meer bij lijkt te zijn.

Je hebt een heel arsenaal om maar niet te voelen wat je nu werkelijk voelt. Want dat is nogal veel. En vaak overweldigend. Het is fijn dat je wat mechanismen hebt om met de hoeveelheid aan gevoelens en emoties om te gaan. Maar je negeert, vergeet of verlaat daarmee een wezenlijk stuk van je zelf. Wat je voelt is deel van jou. Op dat moment dat het er is.

Wordt je maar eens bewust hoe vaak je rationeel reageert op wat een ander zegt of wat je zelf denkt.

Aanbevolen artikelen