Angsten en Fobieën

Angsten en fobieën

Angst

Bang zijn we allemaal wel ergens voor: hoogten, spinnen of muizen, of om te spreken in het openbaar. Bang voor examens of de drukke stad.

Je bent misschien bang om over te geven, om te gaan vliegen, bang voor kleine ruimten of wat andere mensen van je zouden kunnen denken. Ook angst voor de dood, voor onweer of angst om kanker te krijgen, zijn veel voorkomende angsten.

Pas als angsten je leven zodanig gaan bepalen dat ze je dagelijkse leven beheersen, is er sprake van een fobie.

  • Wanneer je bijvoorbeeld niet meer naar je broer in Amerika op bezoek gaat, omdat je al gaat trillen bij de gedachte aan een vliegtuig.
  • Of wanneer je bijvoorbeeld wekelijks door de dokter laat controleren omdat je ervan overtuigd bent, dat je ziek bent of kanker hebt.
  • Of wanneer je omrijdt omdat je mogelijkerwijs een spin zou kunnen tegenkomen onderweg.
  • Of dat je bijvoorbeeld niet aan die nieuwe studie of baan begint, omdat je misschien op een moment in het openbaar zou moeten gaan spreken.

Het is lang niet altijd noodzakelijk om te weten wat de oorzaak ik van een angst waar je vanaf wilt. Vaak weet je zelf wel dat je angst irrationeel is, maar hiermee raak je de angst niet kwijt. Je weet vaak met je hoofd wel dat het vliegtuig niet zal neerstorten, maar de gedachte eraan alleen al, geeft je trillingen, zweet, een korte ademhaling of hyperventilatie. Vaak ben je met je gedachten alleen nog met deze angst bezig.

Met hypnotherapie leer je:

  • jezelf te ontspannen en zo je trillen, beven, paniek, hyperventilatie en spanning kwijt te raken of te kalmeren.
  • ongewenst gedrag af te leren en hier positief, gewenst gedrag voor in de plaats te zetten.
  • indien nodig, de angel van de angst te begrijpen en onder ogen te zien, zodat je andere, beter werkende manieren vindt om met dezelfde situatie om te gaan.